Monday, April 28, 2014

mengusik jiwa

Rejab hampir kembali bertandang. dan lagi bermakna, Ramadhan  jua akan hadir.

kenangan mengusik jiwa. tiba-tiba terlalu rindukan Ramadhan yg lalu. bekesempatan ke bumi serambi mekah walau hanya 3 hari, namun cukup terisi. Jaulah yg sangat bermakna!

paling terkesan dengan Qaryah Rmadhan. Sistem infak yg dilakukan semasa berbuka puasa diadakan setiap hari. diteruskan dengan solat tarawih berjemaah bersama As-syeikh hafiz yg didatangkan khas dr Mesir, dan yg pastinya imam jugak terdiri dr ulama, Tok Guru Nik Aziz.

rindu. sangat rindu!
 Perkampunga Ramadhan (Qaryah Ramadhan) di sana sangat meriah. bayangkanlah mcm kita pulang kampung, jumpa semua saudara-mara, berbuka bersama dan terus solat jemaah bersama. itulah yg saya rasa, walaupun itu kali pertama bertandang ke Kelantan, tapi terasa bagai kampung sendiri. datang saje di Qaryah Ramadhan tu, insyaAllah ade rezeki untuk berbuka puasa. tempatnya cukup sempurna, ditegakkan satu khemah yg tertutup, siap dengan penghawa dingin. terasa syahdu solat disana, diberitahu sahabat, solat jemaah bagaikan suasana solat di bumi Mekah. seriously, saya terasa sangat syahdu ketika solat di sana, hati tiba-tiba terasa lembut dan air mata tak berhenti mengalir, sambil menghayati alunan bacaan imam al-hafiz. Allah, rindunya! :(

sempat juga ke Pulau Melaka, dimana tempat kediaman dan tersebarnya tarbiyah dari Tok Guru Nik Aziz. selesai bersahur, terus ke masjid Pulau Melaka, di mana Tok Guru yg akan menjadi imam setiap solat subuh. Alhamdulillah, allah kabulkan doa, dpt solat bersama dgn Tok Guru :)

entah kenapa, tiba-tiba rindu bulan Ramadhan. masih ada peluang lagikah aku untuk sampai Ramadhan nanti?

jiwaku terusik.

No comments: